De commissie van Dijkhuizen heeft een advies uitgebracht voor het hervormen van het Nederlands Belastingstelsel. De commissie geeft het advies om het belastingstelsel te versimpelen.
Inkomstenbelasting van 4 naar 3 schijven
De inkomstenbelasting bestaat momenteel uit vier belastingschrijven 37% (inkomen tot 19.645 euro), 42% (inkomen van 19.645 euro tot 33.363 euro), 42% (inkomen van 33.363 euro to 55.991 euro) en 52% voor inkomens boven 55.991 euro. Het advies is om deze vier schijven tot twee terug te dringen. Over inkomens tot 62.500 euro moet dan 37% inkomstenbelasting worden bepaald, over het inkomen boven 62.500 euro moet 49% inkomstenbelasting worden betaald.
Belasting op spaargeld omlaag
Daarnaast geeft de commissie het advies de belasting op spaargeld en eigen vermogen te verlagen. Op dit moment wordt er bij de vermogensrendementsheffing uitgegaan dat een rendement van 4% op spaargeld wordt gerealiseerd. Momenteel is dit percentage rendement eerder droom dan werkelijkheid.
Toeslagen beperken
Zowel het versimpelen van de inkomstenbelasting en het verlagen van de belasting op spaargeld zijn positief. Echter moet er natuurlijk wel ergens anders belastinggeld worden opgehaald. Om dit te kunnen realiseren is voorgesteld om de toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget te verlagen). Over de gevolgen van het terugdringen van de belastingschijven voor de inkomstenbelasting op de hypotheekrenteaftrek is geen duidelijkheid gegeven.
Wijzigingen niet op korte termijn doorgevoerd
Wanneer deze maatregelen werkelijkheid worden gaan veel mensen minder belasting betalen maar ontvangen zij ook minder toeslagen. Minister Dijsselbloem van Financiƫn geeft aan dat het kabinet dit advies serieus zal gaan bestuderen. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat eventuele aanpassingen aan het belastingstelsel niet op korte termijn doorgevoerd gaan worden.