Belastingvrij sparen voor pensioen

Natuurlijk wilt u graag geld sparen voor uw pensioen. U kunt zelfs belastingvrij geld sparen voor uw pensioen. Met banksparen kunt u belastingvrij sparen voor uw pensioen. Met banksparen dient u iedere maand een vast bedrag te sparen, dit bedrag is van uw netto inkomen afkomstig. Hierbij heeft u als voordeel dat wanneer u binnen uw jaarruimte blijft u ook nog eens belasting kan terugvragen over het bedrag dat u gedurende het jaar op uw bankspaarrekening heeft gespaard. Een ander bijkomend voordeel is dat er over het bedrag op de bankspaarrekening geen belasting (vermogensrendementsheffing) betaald hoeft te worden.U gaat met pensioen en dan?

Als u met pensioen gaat dan wilt u graag wat geld achter de hand hebben, u weet immers nooit hoe het kan lopen. Met banksparen voor het pensioen spaart u fiscaal aantrekkelijk voor een aanvulling op uw pensioen. Als u met pensioen gaat kunt u het inkomen aan vullen met het spaargeld van de bankspaarrekening. Wanneer u spaargeld van de bankspaarrekening laat uitkeren dan gaat u over het uitgekeerde bedrag inkomstenbelasting betalen.

Wat is banksparen nu eigenlijk?

Misschien vraagt u zich af wat banksparen nu precies is. We leggen het u uit aan de hand van de term banksparen pensioen. Het gaat nu ten slotte over het bedrag dat u nu gaat sparen voor de tijd dat u met pensioen gaat. Als u kiest voor banksparen dan heeft u een speciale, geblokkeerde rekening, deze geblokkeerde spaarrekening heet een bankspaarrekening. U kunt het geld dat er op staat niet zomaar opnemen. Banksparen kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, waaronder banksparen voor het pensioen maar ook banksparen voor het aflossen van uw hypotheek. Het grote voordeel van banksparen voor het pensioen is dat u over het opgebouwde bedrag op de bankspaarrekening geen belasting betaald, pas wanneer u met pensioen gaat en geld van de bankspaarrekening laat uitkeren gaat u inkomstenbelasting betalen.

Belastingvrij sparen pensioen, meteen doen!

Belastingvrij sparen voor uw pensioen is een goede keuze, u kunt hiermee uw pensioentekort aanvullen zonder dat u risico loopt (zoals bij beleggen). Wanneer u wilt banksparen voor het pensioen is het goed om eerst te weten of u een pensioentekort heeft en hoe hoog dat het tekort is. In de belastingaangifte wordt hier naar gekeken. Eerst wordt er gekeken naar het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf, dat noemen we de jaarruimte. Maar er wordt ook gekeken naar de voorgaande zeven jaren, dit noemen we de reserveringsruimte. U kunt jaarlijks alleen een dat gelijk staat aan uw berekende pensioentekort belastingvrij sparen.

Heeft u nog geen bankspaarrekening voor uw pensioen?

Wilt u wel belastingvrij sparen voor uw pensioen, maar heeft u nog geen bankspaarrekening voor uw pensioen? Dan is het de hoogste tijd om te laten berekenen of u een pensioentekort heeft en hoe hoog dat tekort is, dan kunt u nu alvast belastingvrij gaan sparen voor uw pensioen.

Klik hier voor meer informatie over pensioensparen bij ING

Uitkering van de bankspaarrekening voor het pensioen

Als u gepensioneerd bent dan wordt het opgebouwde bedrag per maand of per jaar aan u uitgekeerd. U kunt hierbij zelf aangeven wanneer de periodieke uitkeringen in moeten gaan, maar dat moet tussen uw 65ste en 70ste zijn. Als u per jaar meer dan € 20.952 euro uit laat keren, dan is het belangrijk dat u minimaal twintig jaar uit laat keren zodat u recht heeft op het belastingvoordeel. Is het bedrag minder dan de € 20.952 euro, dan kunt u kiezen voor het verdelen van de periodieke uitkeringen over minstens vijf jaar. Er zijn ook mensen die graag de uitkering in willen laten gaan voordat zij 65 jaar zijn. Als dit uw situatie is dan moet u over een langere periode het totale spaartegoed verdelen. Het gaat dan over twintig jaar en het aantal jaren dat u jonger bent dan de 65 jaar, de leeftijd waarvoor u gekozen heeft.