Maatschappelijk beleggen

Wil je maatschappelijk beleggen dan heb je de keuze uit twee soorten maatschappelijke beleggingen: groene beleggingen en sociaal-ethische beleggingen. Beide vormen van maatschappelijk beleggen dragen bij aan een betere maatschappij maar verschillen ook van elkaar. Kies je voor een sociaal-ethische belegging dan beleg je geld in social-ethische initiatieven. Je geld wordt dan bijvoorbeeld uitgeleend aan banken die hiermee microkredieten kunnen uitgeven aan mensen in ontwikkelingslanden. Met groene beleggingen wordt je geldt geïnvesteerd in milieuvriendelijke initiatieven zoals windmolenparken, zonne-energie of biologische landbouw.Waarom maatschappelijk beleggen?

In vergelijking met andere beleggingen levert maatschappelijk beleggen over het algemeen vaak minder rendement op. Waarom zou je dan toch voor maatschappelijk beleggen kiezen? Maatschappelijk beleggen in groene fondsen of social-ethische fondsen zijn maatschappelijk verantwoord. Daarnaast stimuleert de overheid maatschappelijk beleggen in de vorm van een extra vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en een extra heffingskorting van 0,7% over de inkomstenbelasting. Van deze fiscale voordelen kun je ook profiteren wanneer je voor duurzaam sparen kiest. Let op: het belastingvoordeel voor sociaal-ethische beleggingen is per 1 januari 2013 komen te vervallen. Groene beleggingen zijn hierdoor fiscaal aantrekkelijker geworden.

Vanaf 2013 alleen belastingvoordeel voor groene beleggingen

Vanaf 2013 is het dus alleen mogelijk om met groene beleggingen van belastingvoordeel te profiteren. Daarnaast heeft de overheid een aantal groene beleggingen geselecteerd, alleen met deze beleggingen kun je van belastingvoordeel profiteren. Wanneer je kiest voor beleggingen in groenfondsen via ASN bank of Triodos bank dan is de kans groot dat je met deze beleggingen van belastingvoordeel kunt profiteren.

Het risico van maatschappelijk beleggen

Natuurlijk loop je wanneer je gaat beleggen altijd meer risico dan wanneer je gaat sparen. Echter loop je met beleggen in de door de overheid geselecteerde groenfondsen relatief weinig risico ten opzichte van beleggen in andere fondsen. Let goed op dat je gaat beleggen in een door de overheid geselecteerd fonds. Er zijn namelijk diverse fondsen met een groene uitstraling (bijvoorbeeld beleggingsfondsen in duurzame houtsoorten zoals teakhout of beleggingen in citrusvruchten) die absoluut niet groen zijn. Door in deze fondsen te beleggen loop je meer risico en heb je geen recht op belastingvoordeel. Het is altijd aan te raden om voordat je gaat beleggen de prospectus en het jaarverslag op te vragen zodat je meer inzicht krijgt in de achtergronden van het betreffende beleggingsfonds.